Tuesday, May 17, 2011

konkrit jiwa

hari tiada kuliah
menjengah ke kota
sesak dalam hiruk-pikuk dunia
namun ada damai menguis hati
mengingati tadabbur tadi

p/s: rujukan hanya dtg dari tafsir dan notes tambahan dalam al-quran milik sy. pastu sy tadabbur kaitkan dengan diri dan apa pengetahuan yang ada inshaAllah. jika ada kesilapan atau keraguan sila beritahu ya :D


mari lihat surah Al-Isra' (ayat 78 - 84)

tajuk untuk tafsir ayat 78 hingga 84 : petunjuk-petunjuk Allah dalam menghadapi kesulitan/tentangan


ayat 78 - "dirikanlah solat sesudah matahari tergelincir sampai gelap malam dan (dirikanlah pula solat) subuh. sesungguhnya solat subuh itu disaksikan oleh malaikat"

(dalam notes ayat nie, ia menerangkan tentang kelima-lima waktu solat fardhu. kita belajar mase kecik2 dulu kan gelincir matahari untuk waktu zohor dan asar manakala tentang waktu gelap malam adalah untuk waktu maghrib, isyak dan subuh. tentang kekuatan, kan solat itu pencegah perbuatan keji dan mungkar, jadi jagalah solat supaya dapt mencegah diri dari membuat maksiat sekaligus menjaga hati/jiwa supaya kuat melawan hawa nafsu dan tentangan especially nafsu ke arah hal-hal duniawi, dan solatkan medium komunikasi dengan Allah, mentautkan semula hubungan denganNya, jadi harus sangattt jaga. ada nasihat dari bacaan majalah solusi - tahap iman seseorang bergantung kepada kekuatan individu itu melawan hawa nafsu, so jaga solat utk tingkatkan iman dan lawan terus menerus hawa nafsu kita yeargh!)

ayat 79 - "dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu, mudah-mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat yang terpuji"

(Allah juga terangkan kepentingan tahajjud supaya dapat membaiki serta rapatkan semula hubungan dengan Allah supaya kebergantungan itu kekal utuh, baru dapat kekuatan nak menghadapi apa shj dugaan di dunia, sama mcm huraian di atas)

ayat 80 - "Dan katakanlah: 'Ya Tuhan-ku,masukkanlah aku secara masuk yang benar dan keluarkanlah (pula) aku secara keluar yang benar dan berikanlah kepadaku dari sisi Engkau kekuasaan yang menolong"

(dalam notes tambahan utk tafsir quran nie, ayat ini adalah berkaitan tentang memohon kepada Allah supaya kita memasuki suatu ibadah dan selesai daripadanya dengan niat yang baikdan penuh keikhlasan, jauh dari riak dan dari sesuatu yang merosakkan pahala. ttg sifat ikhlas dlm beribadah. ayat ini juga tg Allah mengisyaratkan nabi ntuk berhijrah dari Mekah ke Madinah. juga lg satu note- ayat ini ttg memohon kpd Allah supaya kita memasuki kubur dengan baik dan keluar pada hari kebangkitan dengan baik)

ayat 81 - "Dan katakanlah 'Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap'. sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap"

(ayat nie untuk sentiasa motivate diri melawan syaitan yang sentiasa mengajak ke arah kebatilan.syaitan kan nak cari geng masuk neraka sama2 dengan dia...)

ayat 82 - "dan kami turunkan Al-Quran sebagai sesuatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al-quran tidaklah menambah kepada orang-orang zalim selain kerugian"

(jom rasa yang Quran milik kita sekarang nie,dalam simpanan kita, yang kita beli ke,orang bagi ke, Quran mase kecik guna samapai sekarang ke---- kalo ada depan mata cuba pegang (amik wuduk if xde tafsir) dan peluk, cuba rasa yang Allah memang tujukan ayat nie dan semuaaaa ayat pun untuk kita, cepat amik Quran kamu kamu kamu kamu...)

ayat 83 - "dan apabila kami memberikan kesenangan pada manusia nescaya berpalinglah dia dan membelakang dengan sikap yang sombong; dan apabila dia ditimpa kesusahan nicaya dia berputus asa"

(nasihat untuk diri, yang kadang kala lalai leka rasa nikmat dunia indahhhhhh sangat, sampai lupa tentang ibadah-ibadah yang sepatutnya dilakukan untuk membuktikan iman (taqwa)"

ayat 84 - "katakanlah 'tiap-tiap orang berbuat menurut keadaanya (tabiat dan pengaruh persekitarannya) masing - masing'.maka Tuhanmu lebih mengetahui siapa yang lebih benar"

(Allah faham kita. Allah tahu apa jadi kat kita, apa kita fikir, apa dalam hati, persekitaran---xkisahla di uni ke, rumah ke, bersiap nak pegi keje ke, ape sahaja konteks, semua lahhh, saya mahu kaitkan dengan konsep Ihsan dalam hadis Nabi. maksudnya- Ihsan ialah beribadah seolah-olah kita melihat Allah ataupun merasakan Allah melihat kita. Oleh itu ihsan nie membuatkan kita melakukan amal ibadah serta kerja dengan sehabis baik sebab kita sedang rasa yang Allah melihat kita)


jadi sudah tahu kan?  :) mari buat inshaAllah.

No comments: